· 

Vergader-haaien, Proces-surfers en Aloha

Na bijna 25 jaar bij een van Nederlands grootste commerciële organisaties gewerkt te hebben heb ik in heel wat vergaderingen in vele vormen mogen deelnemen en voorzitten. En geloof mij zeker een kwart was niet optimaal effectief en dan doe ik een voorzichtige schatting.

 

Als ZZP-er doe ik geen Daily stand-up, Annual sales meeting, Weekstart, Status Update Meetings enz. enz. Maar zo af en toe moet toch overleggen met anderen en dat wil dan wel zo effectief mogelijk doen want mijn tijd is kostbaar.

 

Zo kwam ik laats een mooi artikel tegen over effectief vergaderen door Daniëlle de Jonge op haar website www.commercielecommunicatie.nl met de titel "Zo voer je een effectieve verkoopvergadering"

"Binnen elk bedrijf en ieder verkoopteam staan ze met regelmaat op de planning: verkoopvergaderingen. Om te voorkomen dat je gaat “vergaderen om het vergaderen” is het slim om vooraf duidelijke doelen te stellen. Des te meer tijd blijft er over voor het helpen van klanten. Een aantal treffende tips voor de inhoud van de vergadering. En als bonustip de kracht van variatie aanbrengen"

 

 

"Bonustip! In een podcast van een Amerikaanse salesexpert hoorde ik eens het advies “Change environment to make it fun”. En ik kan je zeggen: dat werkt inderdaad fantastisch. Ik heb al heel wat klanten en zakenrelaties weten te overtuigen dat zij het ook moeten toepassen. Zo ga ik voor het afhandelen van allerlei klusjes soms naar mijn favoriete koffiezaak en zit ik dit artikel te schrijven in een restaurant bij de Zeeuwse kust, omdat ik daar altijd veel inspiratie krijg voor mijn bedrijf. Het kiezen voor een andere omgeving werkt ook voor vergaderingen heel goed. Varieer tussen hotels, restaurants, bij een klant, tijdens een wandeling door het bos en zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken. Plan ook zo nu en dan een ander tijdstip. Vergaderontbijten, lunches en diners combineren het nuttige en het aangename. Kies wat bij jullie past en merk dat vergaderen niet alleen nuttig, maar vooral ook leuk kan zijn

 

Veel vergaderplezier!"

© Daniëlle de Jonge, lees het volledige artikel hierMet name de laatste alinea boeide mij, wat heb ik al die jaren vele uren in saaie, muffe, warme en inspiratie loze vergader hokken doorgebracht. Als ervaren Business Process Modeller weet ik zeker dat het vergader proces beter kan en dat vooral de variatie in vergaderen ontbreekt waardoor het een sleur word die daardoor minder effectief is.

 

En zo kan ik het in mijn huidige rol als Hawaiian Chef het toch weer niet laten om weer in de wereld van het grote vergaderen te duiken maar dan met een frisse Aloha Spirit. Het artikel van Danielle is voor mij een drive om nieuwe dingen voor de echte vergader-haaien en proces-surfers te gaan aanbieden. Met veel Aloha en ʻokoʻa (afwisseling) en natuurlijk gewoon gezond en lekker Hawaiiaans eten en drinken.